Bourgogne


Een beleving die je kunt proeven

Bourgondisch is een levensstijl waarin genieten centraal staat. Hierbij denk je meteen aan lekker en uitgebreid eten. De term verwijst naar de 15e eeuw waarin het Franse koningshuis en de hertogen van Bourgondië (met hun rijkdom en luxe) hun macht uitbreidden naar de Lage Landen.

 

De Bourgogne heeft een unieke ligging, met mediterrane invloeden vanuit het zuiden, continentale vanuit het noorden en oceanische vanuit het westen. Van noord tot zuid is het gebied ca. 230 km lang.                        

Het bestaat uit 5 districten:

  • Chablis; het meest noordelijk gelegen
  • Côte de Nuits
  • Côte de Beaune
  • Côte Chalonnaise
  • Mâconnais

Wat de Bourgogne bijzonder maakt, zijn de vele wijngaarden die als een lappendeken het uitzicht bepalen. Al rijdend door de mooie historische dorpjes lijkt de tijd hier langzamer te gaan. In elke plaats zijn diverse wijnboeren bij wie wijn geproefd kan worden.

De Bourgondische keuken doet het Bourgondische leven eer aan met o.a. Boeuf Bourguignon, de Bresse kip en de Époisses kaas. Hier kan de Bourgondische wijn niet bij ontbreken.

Bourgogne sfeerfoto

Vanaf ca. de 2 eeuw na Chr. is er wijnbouw in de Bourgogne dankzij de Romeinen. Eeuwen later hebben de monniken in Cluny en Citeaux een grote invloed gehad op de wijnbouw. Ook de hertogen in de Bourgogne hebben een groot aandeel gehad in de bekendheid van de wijnen. De rijke historie is goed terug te vinden in de mooie plaatsen Dijon, Beaune, en Vézelay.

De druiven die in de streek geteeld worden, zijn de chardonnay (49%), pinot noir (35%), gamay (8%), en aligoté (6%). De overige 2% bestaat uit overige druiven.

Van de wijn die in de Bourgogne geproduceerd wordt, is het grootste deel witte wijn. Dit omvat namelijk 61% van de wijnen. 30% van de wijnen is rood. De overige wijnen die uit deze streek afkomstig zijn, zijn een crémant (8%) en rosé (1%).

 

 

                                                                      C’est un beau roman c’est une belle histoire… Beleef het in de (wijnen van) Bourgogne!